Jak za pomocą skrótów klawiszowych wybrać opcje menu

Żeby dostać się do opcji menu, które nie mają przypisanych bezpośrednich skrótów, zawsze możesz dostać się przez skróty klawiszowe menu. Chodzi o to, że po naciśnięciu klawisza Alt na kartach wstążki pojawiają się litery, które informują Cię, że jeśli chcesz wybrać tą konkretną kartę naciśnij tą literę.


Skróty klawiszowe do menu — porada #63

Np:

  • Narzędzia główne — to litera G
  • Wstawianie — to litera V
Klawisze dostępu do menu wstążki

Klawisze dostępu do menu wstążki

po naciśnięciu wybranej litery (wybraniu karty) przechodzisz do niej i teraz litery pojawiają się pod opcjami karty.

Jeśli opcje ma rozwijane menu to po naciśnięciu litery się ono rozwinie, jeśli nie, to naciśnięcie klawisza spowoduje uruchomienie opcji.

Często też zobaczysz, że opcje mają 2 litery pod sobą. Spokojnie, należy je nacisnąć po sobie.
Np: dla wyrównania do środka będą to litery najpierw A, a potem P.
Kiedy wciśniesz A, będą pokazywać się tylko te opcje, w których litera A jest na pierwszym miejscu.

Opcje wymagające naciśnięcia 2 klawiszy

Opcje wymagające naciśnięcia 2 klawiszy

Pewną alternatywą jest korzystanie z klawiszy kierunkowych (strzałek) po naciśnięciu Alt. Prawo i lewo to przemieszczanie w tych kierunkach. W dół to wejście na kartę lub rozwinięcie menu opcji (możesz również nacisnąć Enter).

Bardzo podobnie działa klawisz Tab — przesuwanie do przodu w prawo, a kombinacja klawiszy Shift + Tab zapewni Ci cofanie w lewo.

Zawsze jak zajdziesz za daleko możesz się cofnąć naciskając Esc.

Dlatego jeśli przesiadasz się z Excela 2003 na Excel 2010 lub Excel 2007 to większość ciągów jakie zapamiętałeś będą Ci nadal służyć i możesz korzystać z raz zapamiętanych skrótów klawiszowych.

P.S.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat Excela lub nie wiesz jak coś zrobić do mnie o tym w komentarzu pod spodem albo napisz do mnie bezpośrednio, ja w miarę możliwości odpowiem na Twoje pytanie.

Excel i Adam - kontakt

Bezpośredni odnośnik do filmu na youtube — Skróty klawiszowe do menu — porada #63